flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відтепер боржники аліментів не зможуть займати керівні посади на державній службі

30 липня 2018, 15:47

Відтепер боржники аліментів не зможуть займати керівні посади на державній службі

  «На посаду державної служби категорії «А» або «Б» не може вступити особа, яка має заборгованість зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання» саме таку норму відтепер містить Закон України «Про державну службу», цитує прес-служба Апеляційного суду Полтавської області Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

           Закон офіційно оприлюднено у суботу, 28 липня 2018 року, в газеті «Голос України». Документом вносяться зміни до діючого законодавства, якими передбачається захист прав дітей та їх належного матеріального забезпечення особливо тих, які виховуються в неповних сім'ях.

          Законом встановлено дієвий механізм притягнення до юридичної відповідальності осіб за несплату аліментів та ухилення в подальшому порушників від відбування призначеного стягнення за несплату аліментів.

         Відтепер несплата аліментів на утримання дитини за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

          Повторне протягом року вчинення цього правопорушення тягне за собою стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин. Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт строком до десяти діб. А от за злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт передбачено кримінальну відповідальність та буде каратися позбавленням волі на строк до двох років.

           Крім того, у Законі встановлено стягнення за невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини. За таке порушення передбачається накладення штрафу від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 За повідомленням прес-служби суду